Houtindustrie

Onze oplossingen voor de houtindustrie

Exploitatie of afgewerkte producten, de houtindustrie brengt vele activiteiten samen. Veel markten komen voort uit deze sector van uitmuntendheid: houtkap, houtbewerking, 1e en 2e houtverwerking. Hout omvat een groot aantal activiteiten en kan uit verschillende soorten voorraad komen:
- Timmerhout: stammen om te zagen of fineer
- Industrieel hout: dat we bijvoorbeeld gebruiken voor de vervaardiging van papierpulp of panelen
- Energiehout: dat gaan we gebruiken voor verwarming (bijvoorbeeld brandhout of houtskool)

Houtstof is gevaarlijk voor werknemers en hun omgeving

Gevolgen voor de gezondheid van de werknemer
Houtstof is kankerverwekkend. In België worden bijna 40.000 houtbewerkers dagelijks blootgesteld aan stof, zaagsel en krullen. Blootstelling aan dit afval betreft niet alleen werknemers in de houtindustrie, maar ook veel bouwvakkers. Ze vormen een zeer groot risico voor de gezondheid van de operatoren en kunnen kanker van de neus- en sinusholten veroorzaken. Elk jaar worden 100 nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd bij voormalige houtbewerkers.

Impact op bedrijfsactiviteiten
Het stof dat vrijkomt bij houtbewerking brengt veel risico's met zich mee. Het grootste is het risico op explosie. 10% van de industriële branden vindt plaats in de houtsector. De explosie kan ook worden veroorzaakt door chemicaliën (brandvertragers, conserveermiddelen, lijmen, verven, vernissen, enz.) die worden gebruikt om het hout te behandelen. U moet preventieve maatregelen voorzien. Onbehandeld stof zal ook de vloeren rommelig maken en productiegereedschappen beschadigen met risico op uitglijden voor werknemers als gevolg, verslechterende arbeidsomstandigheden en verslechtering van de kwaliteit van de vervaardigde producten.

Regelgevende conformiteit

De activiteiten van de sector zijn onderworpen aan ATEX-voorschriften. Om de naleving van de voorschriften te garanderen, moet rekening worden gehouden met de volgende punten:

- Definieer de ATEX-zones van zijn installaties en stel ATEX-gecertificeerde apparatuur in
- Opzetten van stofzuigsystemen voor werkplekken (centrale stofzuiger)
- Plaats zoveel als mogelijke bronafzuiging 

Onze oplossingen

Onze ingenieurs analyseren samen met u uw installatie en uw behoeften. Ze bieden een oplossing die bij uw probleem past. De apparatuur wordt voor aflevering in onze werkplaatsen gemonteerd en gecontroleerd. Ter plaatse zorgen onze installateurs voor de installatie van het geheel in overeenstemming met de veiligheidsregels. In elke fase van het productieproces biedt Delta NEU u op maat gemaakte, gebruiksklare oplossingen voor de bescherming van mensen en uw processen.

-  Werkplaatsreiniging: dankzij gecentraliseerde vacuümsystemen
- Afzuiging van houtstof op draagbaar gereedschap
- Afzuiging van zaagsel en spaanders op bewerkingsmachines
- Afzuiging van dampen, oplosmiddelen en luchtcompensatie

Voor elke installatie bieden wij u optimale oplossingen met behoud van de ergonomie van uw productieprocessen en werkplekken

Onze diensten

Zodra de inbedrijfstelling is voltooid, meten we de luchtsnelheden en drukval van elke machine en op verschillende punten van de aanzuigverdeelleiding (en), de motorintensiteiten en de geluidsniveaus. Om de duurzaamheid van uw systemen te waarborgen, kan onze afdeling Customer Service u aanbieden: originele reserveonderdelen voor uw installatie, upgrading van bestaande installaties en onderhoudscontracten.

Documenten en Produkten

Download hieronder verschillende documenten zodat u meer te weten komt over onze oplossingen voor de houtindustrie. Heeft u een vraag of heeft u aanvullende informatie nodig, neem dan gerust contact met ons op.


Brochure

Delta NEU-presentatie

Download hieronder de kennispresentatiebrochure van Delta NEU

Downloaden

 


Folder

Breed scala aan stofafscheiders

Ontdek de verschillende Delta NEU-stofafscheiders, nat, patroon, harde media, zak, hoes ...

Downloaden

 

Benieuwd wat NEU-JKF Delta NEU voor u kan betekenen?

NEU-JKF Delta NEU

Adres

Parc d'Activités de la Houssoye, Rue André Ampère
59930 La Chapelle d'Armentières